Γεια σου Απρίλη / γεια σου Μάρτη / και πικρή Σαρακοστή… (Ο. Ελύτης)

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Καλό καλοκαίρι (καλή μελέτη! )

Ένα μεγάλο πρόβλημα - για τους καθηγητές και τους μαθητές -
στο γυμνάσιο είναι η ορθογραφία!
*
      Λάθη κάνουμε όλοι, είτε από άγνοια κανόνων, είτε από αδιαφορία, είτε εκ παραδρομής. Πάντα υπήρχαν "αδιόρθωτα" ανορθόγραφοι για διάφορους λόγους (και αναπόδραστες μαθησιακές δυσκολίες), τα τελευταία χρόνια ωστόσο παρατηρούμε μεγάλο ποσοστό μαθητών με υπερβολικά πολλά ορθογραφικά, γεγονός που δεν εξηγείται εύκολα. Δεν έγινε σωστή προετοιμασία στο δημοτικό, δεν δίνεται έμφαση σε απλούς κανόνες (κωδικοποίηση), δεν υπάρχει εξάσκηση, δεν δίνεται σημασία σε λάθη ή στη μελέτη; Πάντως, σε μεγάλο βαθμό δεν υπάρχει αυτοματοποίηση απλών ορθογραφικών κανόνων στο γραπτό λόγο πολλών μαθητών.
      Τι κάνουμε πρακτικά; Πέρα από ενδελεχή διόρθωση και επεξήγηση των λαθών σε μερικές περιπτώσεις συνιστούμε αποδελτίωση διορθωμένων λαθών σε ευρετήριο (ένα τετράδιο με τις λέξεις που μας δυσκολεύουν), επαναλήψεις, εκμάθηση απλών κανόνων, χρήση λεξικών και γραμματικής, "ανάλυση" λέξεων (για να καταλάβουμε ότι με λίγους κανόνες, έξυπνα μπορούμε να μαντέψουμε την ορθογραφία, π.χ. το α΄συνθετικό συν-, -ηση από ρήματα β΄συζυγίας κλπ.).

        Ένα πολύ καλό δωρεάν βοήθημα για μελέτη και εξάσκηση στο σπίτι είναι αυτό :


Ας το μελετήσουμε...

Μπορείτε να κάνετε μια άσκηση ορθογραφίας  εδώ

Επίσης, μια σειρά ασκήσεων για να δείτε πόσο ορθογράφοι είστε: συμπληρώνετε και βλέπετε και το ποσοστό επιτυχίας σας.  Καλή επιτυχία! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου